Print Friendly, PDF & Email

REDEVELOPMENT OF TAVERNE CASTLE RUINS AREA

Projects > Assignment, Landscaping, Private

REDEVELOPMENT OF TAVERNE CASTLE RUINS AREA
Client
Castrum Tabernarum Taverne Association
Performance Sia 102
31, 32, in allestimento procedura d'autorizzazione
Eexecution year
2016-2018
Investment costs
CHF 660'000.00

The redevelopment project of the castle space arises from the desire of the elementary schools of Torricella Taverne to reuse the building and the surrounding area as an element of reconnection with the past; the manor is a historical testimony hidden by nature that over the centuries has taken hold in a built space that carries with it part of our history, of our traditions. From the information and historical notes that can be deduced from the history and genealogy books written by Raimondo Locatelli and Adriano Morandi, the interest in the Castle and the adjacent areas from which the foundation of the association sprang up in an increasingly concrete way. of the Castrum Tabernarum. Although renovations of the elements still present on the hill have not yet been carried out, the association has set itself the goal of using the building as a symbolic element of the territory. The location and the existence of historical paths make it the hub of new walks. Passages and paths to be rediscovered that can offer new landscape ideas of the territory. In addition to the recovery of the existing paths and the construction of new paths, a playground and a forest tower were initially designed for the redevelopment of the area to give hikers a privileged view from above, in order to perceive shape and dimensions of the castle and offer a view of the surrounding landscape emerging above the existing trees. The tower has now been removed from the project due to the conflict with the faunal passage present nearby. The structure of the tower is composed of a steel core weighing approximately 14 tons which contains a spiral staircase that allows you to climb from the top of the promontory to the platform located 464 meters above sea level. The external part was initially planned in chestnut wood from the region positioned in such a way as to create a bracing that makes the structure rigid and at the same time allows its integration with the forest environment, reducing its impact on the landscape. The tower is positioned on a concrete base that adapts to the rocky morphology of the promontory (to which it would be firmly anchored) and constitutes the arrival point from the paths. The twisted shape of the trunks reaching upwards simulates the natural course of the trunks of the trees that rise in search of the light beyond the canopy of the surrounding trees. In a second phase of design, the chestnut trunks were replaced with nets that allow the native climbing plants to stand on the tower following the principle already explained but giving the building an even greater integration with the forest fabric.